Folkcorn

Nieuws

dinsdag 9 mei 2017

Grieks toegevoegd aan de talen op de site van Folkcorn

Aan de informatiepagina's op de website van Folkcorn is een introductie in het Grieks (Nieuwgrieks) toegevoegd, zodat het aantal talen inclusief Nederlands nu veertien bedraagt. De vertaling is gemaakt door Tassos Zambaras, Griekenland. De tekst geeft informatie over de bronnen van de oude Nederlandse en Vlaamse volksmuziek, de thema's die in deze muziek aan de orde komen, en over de inzetbaarheid van Folkcorn bij concerten, maaltijden en historische evenementen in binnen- en buitenland.


maandag 6 maart 2017

Verboden Vruchten bezongen door Folkcorn

Verboden Vruchten zijn van alle tijden: Overspel, drankmisbruik, struikroof en aanranding, muziekgroep Folkcorn komt ze volop tegen in de oude Nederlandse volksmuziek. Op het thema van de Boekenweek 2017 heeft dit Wageningse kwartet een programma samengesteld met vrolijke en minder vrolijke songs over geheime liefde en andere ondeugden in de Nederlandse en Vlaamse volksmuziek van ongeveer 1500 tot 1850. Het programma is zeer geschikt voor een lunchconcert maar kan ook in andere vorm worden uitgevoerd. Folkcorn, in 1973 opgericht in Bennekom / Wageningen, brengt in binnen- en buitenland de muziekschat van de vroegere Nederlanden ten gehore op een manier die aanslaat bij jong en oud: met swing, meerstemmige zang en humor, waardoor volksmuziek weer klinkt zoals ze bedoeld is. De verhalende liederen worden afgewisseld met instrumentale dansdeunen uit de taferelen zoals de Hollandse Meesters die schilderden.
Volksmuzikanten zijn kinderen van hun tijd: wat beschikbaar is wordt gebruikt. Elke tijd heeft zijn eigen instrumenten met hun eigen mogelijkheden. Daarom gebruikt Folkcorn ook modernere instrumenten als de folk-gitaar met stalen snaren en de accordeon naast tijdloze instrumenten als trom en blokfluiten.
Programma-informatie is op aanvraag verkrijgbaar.

Folkcorn is een veelzijdige groep die inzetbaar is bij vele gelegenheden, van achtergrondmuziek, kleine informele optredens of schoolconcerten tot lunchconcerten of avondvullende concerten op grote podia. De groep beschikt over kostuums in ‘Gouden Eeuw’- sfeer (17e eeuw) en in ‘Dickens-sfeer’(rond 1900). In niet-historische settings treedt de groep in moderne kleding op, tenzij anders wordt afgesproken.
Folkcorn bracht tot dusver drie LP’s uit en 4 CD’s.


zondag 1 januari 2017

Uitleg in het Chinees over historische Nederlandse volksmuziek

Eind 2016 is een Chinese tekst over traditionele Nederlandse wereldmuziek, historische Nederlandse en Vlaamse volksmuziek, aan de website van Folkcorn toegevoegd. Het betreft de vertaling van een flyer over Folkcorn die verkrijgbaar is in het Nederlands, Engels en Frans. Chinees is de twaalfde vreemde taal waarin een introductie wordt gegeven over de groep Folkcorn en de door Folkcorn gespeelde historische Nederlandse volksmuziek. De vertaling is gemaakt door Qi Yarong, Wageningen NL.


donderdag 21 juli 2016

Amerikaanse groep speelt De drie gesellen uit Roosendaal

Op verzoek van de Amerikaanse muziekgroep de Story Wrens heeft Folkcorn het eigen arrangement door Jitze Kopinga van de ballade De drie gesellen uit Roosendaal beschikbaar gesteld voor vertaling en uitvoering in de VS. Dit lied staat op Folkcorn's cd Wie sal dan (2010). De Story Wrens, gevestigd in Los Angeles, zijn een kwartet dat historische Engelstalige muziek brengt. Muzikaal leider Mark Sellin, van Nederlandse afkomst, vertaalde het lied. Hun sterke vertolking van The three lads from Rosendaal op de Renaissance Pleasure Faire in mei 2016 is gefilmd, en is op youtube te zien.


dinsdag 19 juli 2016

Zaterdag 18 juni 2016 Folkcorn met The Staple Singers op Woetstokfestival Wageningen

Op zaterdag 18 juni 2016 vond in het Torckpark in Wageningen de derde editie plaats van het muziekfestival Woetstok. Bands en individuele muzikanten uit Wageningen en omgeving waren uitgedaagd, een programma te brengen met repertoire van bands uit de swinging '70-s.  De in Nederland niet alom bekende band The Staple Singers werd gekozen wegens diverse overeenkomsten met de groep Folkcorn: het was een lang spelende familieband met zeer veel aandacht voor meerstemmige zang en een ingehouden swing. The Staple Singers, eind jaren '50 begonnen als bescheiden gospel-group, ontwikkelden zich tot een ervaren soulband, en waren in de burgerrechtencampagne in de VS een grote steun voor Martin Luther King. Folkcorn bracht op het Woetstokfestival negen songs van The Staple Singers en werd voor deze gelegenheid versterkt door de zangeres Meinou Kopinga, dochter van twee leden van Folkcorn.


maandag 21 juli 2014

woensdag 1 mei 2013

zaterdag 6 april 2013

vrijdag 5 april 2013

maandag 1 april 2013

dinsdag 1 januari 2013

zondag 1 juli 2012

donderdag 1 maart 2012

zondag 1 januari 2012

maandag 1 augustus 2011

zaterdag 11 juni 2011

woensdag 1 december 2010

dinsdag 19 januari 2010

donderdag 1 oktober 2009

donderdag 1 oktober 2009

donderdag 1 november 2007

woensdag 15 augustus 2007

zondag 5 augustus 2007

zondag 1 juli 2007

zaterdag 7 april 2007

donderdag 1 februari 2007

maandag 1 januari 2007