Folkcorn

BALLADENPROGRAMMA 'HOORT TOE GY ARM EN RYK'

Voor een uitverkocht huis, theaterrestaurant ‘t Gelag aan het Lexkesveer bij Wageningen, bracht Folkcorn op zondagmiddag 15 oktober 2006 de première van het nieuwe programma Hoort toe gy arm en ryk, een onthaastingsprogramma met oud-Nederlandse balladen.

Middeleeuwse langzaamhechter/foto Martijn Het concert, dat zich in vier delen afspeelde over ruim drie uur, werd (letterlijk) gelardeerd door oud-Hollands Slow Food, gemaakt door de gastvrouw van dit etablissement. Als speciale attractie ontvingen de bezoekers een Middeleeuwse langzaamhechter,  twee houtjes en een eindje leer, met als perforator een groot-model spijker.Hierin konden zij, de een handiger dan de ander, de vier tekstbladen van de ballade De Hertog van Brunswyk bundelen, waarvan er één aan het begin van elke set werd uitgedeeld. Middeleeuwse langzaamhechter/foto MartijnMet zijn 65 coupletten was De Hertog de topper van het programma. Folkcorn opende elke set met een kwart van deze ballade, steeds in een ander arrangement, en het publiek zong mee.

 

Boekingen: info@folkcorn.nl, tel. 0317-420711 (Heb je even?)

Het beleg van Eindhoven/foto Erick de Braal

Uit onze toelichting:

Wie kent ze? Wie neemt er nog de tijd voor gezongen geschiedenis?  Die balladen uit de vroege Nederlanden: verhaal en moraal, muziek en romantiek inéén. Van die boer die een kar hout verkocht aan zijn heer en heel wat anders deed met diens dame; die gezellen uit Rozendaal die in Antwerpen werden uitgerekt, die koopmanszoon die door z’n ouders op straat was gezet en dus wel crimineel moest worden, die bakker die zich bedotten liet voor slechts twee dukaten, die slag voor de muren van Munster waarbij je stond te soppen in het bloed, het meisje met het kannetje wijn dat brak door een ruwe ruiter, die liefde tussen twee mensen, sterker dan de dood…
Wij van Folkcorn kennen ze allemaal maar er is nooit eens iemand die er tijd voor heeft, ook niet in de kastelen waar we als troubadours onze traditionele Nederlandse volksmuziek spelen. Het moet allemaal vlug vlug en om acht uur  moet de soep er in. En blijven lachen natuurlijk!

Niks aan! Vandaar dit extra-speciale onthaastingsprogramma met oude balladen in hun volle glorie.

(zondag 15 oktober 2006)