Folkcorn

Korte geschiedenis

Op youtube een overzicht van 40 jaar geschiedenis : Folkcorn 40 years anniversary.

In vogelvlucht de geschiedenis van onze groep: Folkcorn is  in 1972 - '73 in Wageningen / Bennekom opgericht door blazer Cees de Gooijer en zanger/gitarist Jitze Kopinga, en kort daarop aangevuld met Marja van der Zee (zang). Uit die tijd dateren de twee LP's Welkom Gesellen (1977) en Goedenavond Speelman (1978). In 1979 verliet Cees de groep en kwam Laurens van der Zee (blokfluiten, acoustische basgitaar, zang) er bij. In die samenstelling is in 1981 de LP Al Vol uitgebracht, bij enkele nummers versterkt door muzikanten van de Brabantse folkgroep Dommelvolk. Medio jaren '80 speelde Folkcorn enige tijd als kwartet met Joost Bollinger (cister, bas, toetsen en zang), en na wederom enkele trio-jaren trad in 1990 Anneke Rot (accordeon, toetsen, gitaar en zang) tot de groep toe. In die samenstelling heeft Folkcorn in 1991 de CD Ghy Sotten gemaakt (Clipsound CCD 955), in 1997 de CD Jan de Mulder (Clipsound CCD 97212), in 2002 de CD Laet ons den Landtman loven (Munich BMCD 348) en in 2010 Wie sal dan (FS240910351).

Als antwoord op het teruglopen van het aantal folkcafé's en andere podia heeft Folkcorn in 1992 de Vereniging Folkcorn opgericht, zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, en oud-Hollandse muzikantenkleding zonder opsmuk laten maken, geïnspireerd op afbeeldingen van muzikanten op schilderijen van Van Ostade en andere Hollandse meesters. Folkcorn speelde vervolgens door heel Nederland als troubadours voor feesten in kastelen, middeleeuwse maaltijden en optochten. Later zijn daar de kostuums van speellieden van rond 1900 aan toegevoegd, zodat ook evenementen in de 'Dickens'-sfeer tot het werkterrein gingen behoren.

empty Buitenland

Bijna elk jaar hebben we een andere buitenlandse bestemming, soms op uitnodiging van een ambassade of festivalorganisatie, soms op uitnodiging van vrienden. Zoveel mogelijk proberen wij ons programma in het buitenland uit te breiden met extra optredens, waaronder presentaties op scholen of bij Nederlandse verenigingen.

empty In de beginjaren heeft Folkcorn een aantal keren in België gespeeld. Daarna volgden optredens in Duitsland, waaronder in 1981 een live-concert voor de WDR, de west-Duitse radio in Keulen. In 1987 speelden we op een internationaal folkfestival in Miskolc, Hongarije. Een bijzondere tournee was onze eerste naar Amerika in 1995: We werden gevraagd voor het Western Kansas Blues festival door een Amerikaan die ons in Nederland had horen spelen en hebben daar toen een tournee van gemaakt. In 1996 waren we in Zwitserland en Kroatië, in 1998 speelden we in Engeland en Ierland. In de VS hebben we voorjaar 2001 weer gespeeld, ditmaal op het festival "Memphis in May". In de zomer van dat jaar hebben we in Polen en in Duitsland opgetreden, bijvoorbeeld hebben we bij Krakov (Zuid-Polen) nog 150 meter onder de grond gespeeld in de zoutmijnen van Wieliczka. En wie belde er toen we op een terrasje in Polen zaten? Het Nederlandse paviljoen op de Expo 2000 in Hannover: "Sorry dat we nu pas reageren maar kunnen jullie alsnog komen spelen?" Aldus geschiedde, we hebben er honderden kilometers voor omgereden omdat ons schema er inmiddels heel anders uit was gaan zien maar het was de moeite waard. Een absurder bouwwerk dan het Nederlandse paviljoen kun je je niet voorstellen, er stonden de hele dag mensen voor in de rij. We staan weer op even zovele video's en foto's, net als bij spelen op De Efteling en in het Nederlands Openluchtmuseum. In 2002 waren we in Kaliningrad (Rusland) en in Frankrijk en Noord-Spanje, zomer 2003 in Duitsland en Frankrijk, 2004 in Canada, 2006 in Scandinavië, 2007 in Zwitserland, Duitsland, Indonesië en Turkmenistan, 2008 en 2010 wederom in Duitsland, 2011 Bulgarije en Frankrijk, en in 2012 in Turkije. In 2013 speelden we op een folkfestival in Voronezh (Rusland), in 2014 tweemaal in Duitsland, in 2015 op festivals in Litouwen en Oezbekistan. Dit uiteraard afgewisseld met besloten en openbare optredens in Nederland. Speciale projecten deden en doen we ook graag: Themaconcerten met een verteller, een prachtig onthaast-concert met uitsluitend balladen, en diverse andere aangepaste programma's. Voorjaar 2016 werkten we mee aan een programma dat door de Chinese TV in de Keukenhof is Lisse werd opgenomen. Medio 2016 brachten we een programma met songs van The Staple Singers op Woetstok, de Wageningse variant op het legendarische muziekfestival Woodstock; in 2014 hebben we aan de eerste editie van dit festival meegedaan met muziek van The Incredible Stringband. Bij andere gelegenheden hebben we nummers van de Stones, The Mama's and the Papa's en diverse andere groepen gespeeld.

empty empty empty

En wat te zeggen van die foto met Folkcorn in gewone-mensen-kloffie, bezig een Duits café in Plauen te begeisteren? In Polen hadden we al ergens een priester aan het blokfluiten gekregen, maar dit café kon er ook wat van. Voor dit soort gelegenheden halen we ons noodrepertoire van stal met on-Hollandse krakers als Wien bleibt Wien, Oh when the saints, de Vogeltjesdans (hoe diep een groep kan zinken...) , Whisky in the jar, zonodig afgewisseld met Franse musettes, klezmer of de volledige werken van Dylan.

Roept u maar!