Folkcorn

Inzetbaarheid

Het kwartet Folkcorn, opgericht in 1973, is een van de oudste Nederlandse volksmuziekgroepen.
Het repertoire bestaat uit historische volksmuziek uit de vroegere Nederlanden, en omvat luisterliedjes zoals balladen en a cappella gezongen madrigalen, maar ook vrolijke en stemmige instrumentaaltjes, waaronder dansmuziek.
emptyFolkcorn heeft plezier in het spelen en straalt dat ook uit.
Bij concerten valt de variatie in het repertoire op, en de ontspannen presentatie. Bij het spelen bij middeleeuwse maaltijden, optochten of andere oud-hollandse evenementen draagt de groep bij aan de historische sfeer en speelt in op de wensen van het publiek, met behoud van het karakter van de muziek. Bij deze historische activiteiten draagt de groep oud-hollandse kleding. Deze is vervaardigd aan de hand van afbeeldingen op schilderijen van Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw. Het is sfeervolle maar eenvoudige kleding, overeenkomstig de nederige positie van volksmuzikanten in vroeger tijden. Daarnaast heeft Folkcorn kostuums uit de tijd rond 1900: traditioneel, stijlvol, maar toch eenvoudig: kleding waarin volksmuzikanten speelden op feesten en straatoptredens in de periode van ongeveer 1850 tot 1930.
Doorgaans speelt Folkcorn acoustisch, dus onversterkt, maar als de situatie daar om vraagt ( bij een vaste opstelling voor een publiek van plm. 100 personen of meer) is een eigen geluidsinstallatie beschikbaar.

Folkcorn heeft ruime podium-, studio- en microfoonervaring. De groep beheerst zijn repertoire, houdt zich aan afspraken en komt op elk gewenst moment in actie.

Folkcorn brengt sfeer en kwaliteit, en is inzetbaar bij:

 • concerten, elke gewenste lengte tot avondvullend (2 x 45 minuten)
 • "koffieconcerten" in een oude kerk, bibliotheek of cultureel centrum. Speelduur meestal 60 minuten. Gevarieerd repertoire, uitleg over muziek en muziekinstrumenten. Programma geschikt voor alle leeftijden.
 • "Breugheliaanse" of middeleeuwse maaltijden. Folkcorn weet welke eisen worden gesteld aan muziek bij maaltijden: De juiste dosering van achtergrondmuziek en aandachttrekkend optreden heeft een positieve invloed op de sfeer. Een vrolijk hoogtepunt zijn soms de historische en minder historische meezingers, als de situatie daar om vraagt. Bij deze gelegenheid speelt Folkcorn in historisch kostuum. De muzikanten lopen als troubadours spelend langs de tafels.
  breugheliaans
 • Kerstmaaltijden en andere activiteiten in de “Dickens-sfeer”: Folkcorn speelt hier in de kostuums van rond 1900.
  Nieuwe costuums
 • Historische optochten, bijvoorbeeld bij de herdenking van het verkrijgen van stadsrechten. Folkcorn kan lopend musiceren en kiest bij dergelijke evenementen luide en opvallende instrumenten zoals doedelzak, hoog klinkende fluiten en zware trom. Uiteraard treedt de groep dan op in historisch kostuum!
 • Achtergrondmuziek op recepties, presentaties en dergelijke. Het geluidsvolume wordt aangepast aan de situatie. Het accent licht op oude Nederlandse muziek, maar door de brede muzikale achtergrond zijn uitstapjes in diverse richtingen mogelijk.
 • Schoolconcerten en andere educatieve activiteiten. Folkcorn kan op een levendige manier en met kennis van zaken voorlichting geven over muziek, teksten en instrumenten. Door de levendige uitstraling van de groep is een optreden boeiend voor jong en oud.
 • Vertelconcerten, in samenwerking met een verteller. Over thema’s als de liefde, spijs en drank, het schippersleven, het boerenleven in vroege tijden en andere historische thema’s in overleg of “op bestelling”.
 • “Onthaasting”, door een programma met oud-Hollandse balladen, lange verhalende liederen.