Folkcorn

Historische Nederlandse volksmuziek

Folkcorn bestaat sinds 1973 en is één van de langst bestaande Nederlandse en Vlaamse folkgroepen.

Klik hier voor een terugblik in foto's op de samenstelling van Folkcorn ter gelegenheid van ons 40-jarig bestaan in 2013. Op youtube een overzicht van 40 jaar geschiedenis : Folkcorn 40 years anniversary.

Repertoire

Folkcorn brengt historische Nederlandse volksmuziek, voornamelijk uit de periode van 1400-1900. Het repertoire wordt ontleend aan historische liedbundels als het Haarlems Liedboek, het Geuzenliedboek, het Antwerps Liedboek en Oude en Nieuwe Hollantse Boerenlieties en Contredansen.
De groep kenmerkt zich door de ontspannen presentatie van a capella gezongen madrigalen, instrumentale dansmelodieën en liederen en ballades over liefde, oorlog, drank, struikrovers, ridders en andere onderwerpen uit het dagelijks leven. Sommige liederen worden gebracht in een eigentijdse en zeer persoonlijke bewerking, andere worden zo getrouw mogelijk in originele zetting uitgevoerd.

Instrumenten

emptyFolkcorn gebruikt zowel moderne akoestische instrumenten (gitaar, accordeon, blokfluit) als karakteristieke traditionele, zoals vedel, chalumeau, dulcimer en doedelzak. De groep maakte tot dusver drie LP's (uitverkocht) en vier CD's. Folkcorn treedt op in culturele centra, kastelen en andere historische gebouwen, folkcafé's, theaters, festivals en historische manifestaties in binnen- en buitenland.

Discografie

1977 Welkom Gesellen LP (Munich Records, MU 7436)
1978 Goedenavond Speelman LP (Munich Records, MU 7450)
1981 Al Vol LP (Munich Records, MU 7476)
1992 Ghy Sotten CD (Clipsound, CCD 955)
1997 Jan de Mulder CD (Clipsound 97212)
2002 Laet ons den Landtman loven CD (Munich Records, BMCD 348)
2010 Wie sal dan CD (FS 240910351)

Samenstelling Folkcorn:

Marja van der Zee
zang, trom, strijk- en slag­bourdon

Jitze Kopinga
zang, gitaar, diverse histo­rische instru­menten

Anneke Rot
zang, accor­deon, concer­tina, trap­orgel

Laurens van der Zee
zang, blok­fluiten, akoe­stische bas­gitaar

Fotografie: Riedel Casting Agency